Materialet på den här sidan är främst för gruppledare som har gått utbildningen “ACT – att hantera stress och främja hälsa” men även om du inte har gått kursen kan det finnas material här som är intressant att använda.
Testa dig själv om du ligger i riskzonen för utmattningssyndrom. Gör självskattningstestet KEDS, Karolinska Exhaustion Disorder Scale, som forskare vid Karolinska Institutet tagit fram. Du ska svara på frågorna utifrån hur du har mått de senaste två veckorna. Detta självskattningstest används idag inom företagshälsovården. Här finns KEDS digitalt. Bara svara direkt utan att registrera sig på något vis.
Här finns ett enkelt test PSS-10 där dina deltagare kan få en bild av hur stressada de är. Deltagarna kan själva utvärdera testet.
PSS-10 (pdf)
Träff 1
13 faktorer som återkom, som verkar vara indikatorer för en frisk arbetsplats.
Det talas sällan om vad som kännetecknar en frisk arbetsplats, det vanliga är att man forskat på vad som ställer till problem. Men här har man faktiskt gjort en färsk kunskapsöversikt om vad som kännetecknar en frisk arbetsplats. Arbetsmiljöverket gjorde under 2012 en genomgång av 19 000 vetenskapligt publicerade artiklar och hittade 13 faktorer som återkom och som verkar vara indikatorer för en frisk arbetsplats. Vi har med denna lista för att ge dig ledtrådar kring vad som skulle kunna vara värt att lägga lite energi på för att hjälpa till att göra din arbetsplats lite friskare. Med ”frisk arbetsplats” menar man en arbetsmiljö som är bra både för individen och för verksamheten. Här är de 13 faktorer som återkom, som verkar vara indikatorer för en frisk arbetsplats.
Källa: Arbetsmiljöverket Kunskapsöversikt
Den goda arbetsmiljön och dess indikatorer – Rapport 2012:7
ISSN 1650-3171
13 faktorer som återkom, som verkar vara indikatorer för en frisk arbetsplats.
Guide för effektiv problemlösning
I ett flertal forskningsstudier har man sett att vanlig problemlösning kan ge väldigt goda effekter. Kan man lösa problem ska man givetvis göra detta så mycket det bara går. Det finns en enkel formel i fem steg som man kan använda för effektiv problemlösning.
Här finns en guide för effektiv problemlösning med tre tomma formulär att problemlösa på. Generellt är det lättare att lösa problem som ligger utanför oss själva, det som händer inom oss har vi mindre möjlighet att direkt påverka, så undvik att problemlösa kring tankar, känslor och förnimmelser.
Så välj ett problem du brottas med och använd formuläret för att problemlösa.
Guide för effektiv problemlösning
Träff 2
Livskompasser
Här finns en enkel Livskompass med bara fyra områden som grund att arbeta med.
Du kan även välja att jobba med den version som innehåller underrubriker till de fyra olika områdena, till exempel underrubrikerna; nära relationer, familjerelationer, vänner/socialt liv under den övergripande ”relationer”. Välj själv vilken du föredrar.
Om du vill ha tips och idéer kring hur man kan tänka kring dessa fyra övergripande områden kan du använda bilagan som kommer lite längre ner; “Stöd till Livskompass”.
Här finns en enkel Livskompass, och en Livskompass med underrubriker:
Livskompasser
Stöd till livskompass
Det är lite opraktiskt och ibland svårt att komma ihåg att skatta balans och livsutrymme på papper. Här finns ett digitalt alternativ. Gå in på www.papilly.com där kan du göra ett digitalt stresstest samt få en egen digital Livskompass. Det första du får göra är att ställa in din grundinställning i den digitala Livskompassen. Och du kan därefter fylla i skattningar, för att se vilket livsutrymme du gett dig själv och vilken balans du har genom att skatta hur nära du ligger ”Levt precis som jag vill”. Är du osäker på vad som menas med de olika områdena kan du klicka på frågetecknen vid reglagen.
När du sedan justerat reglagen för de 12 olika områdena får du en bild av balans och livsutrymme samt din livssituation i procent.
Här finns ett sammanfattande kompendium som du kan använda både när du jobbar med den digitala Livskompassen och den i pappersformat. Arbetsmaterialet fungerar även fristående. Om du vill kan du använda detta arbetsmaterial digitalt i programmet ”Word”, så att du skriver in direkt vad du vill ha med. Eller så kan du skriva ut versionen i pdf-format som har lagom med avstånd att skriva i och jobba med papper och penna. Om du har fyllt i vad du vill ha med i ditt liv gör detta det mycket lättare att uppskatta hur nära du ligger ”Levt precis som jag vill”.
Stöd till livskompass i pdf-format (för att skriva ut och jobba med)
Stöd till livskompass i word-format (för att skriva in i digitalt)
Tips för att jobba med Livskompass
Här finns ett dokument med lite olika tips med exempel på hur man kan tänka kring vad man kanske vill ha med i sin Livskompass ifall man gör den enkla versionen med fyra områden som finns ovanför att att ladda ner. I detta dokument är det 6 bilder per A4 sida.
Tips för olika områden (2 sidor)
Detta är samma information som i dokumentet ovanför, men här är texten något större eftersom att det är bara 2 bilder per A4 sida.
Tips för olika områden (6 sidor)
5 saker folk ångrar när de dör
En sak som vi kan vara rätt säkra på är att livet inte går i repris. Det finns en sköterska som heter Bronnie Ware, som arbetat i många år med att ta hand om döende patienter. Hon märkte att det var samma teman som kom upp kring vad de döende ångrade mest under de sista tre till tolv veckorna i livet.
Här finns artikeln med de fem sakerna folk ångrar.
5 saker folk ångrar när de dör
Träff 3
Tabell att lägga ACT samtalskort på
Livskompass att lägga ACT samtalskort på
Övning – “Filmen om mig”
Övrigt
Filmer
Här finns filmer som du kan använda i olika sammanhang.
En liten film om acceptans
Media om detta ACT-gruppformat
Här finns tidningsartiklar och andra inslag om “ACT – att hantera stress och främja hälsa”.
Media om detta ACT-gruppformat
Livskompasser
Här nedan finns de senaste Livskompasserna som vi använder sedan 2010, en enkel och en med rubriker. Instruktioner om hur man arbetar med dessa finns i manualen “ACT – att hantera stress och främja hälsa”, som man får när man går Livheims gruppledarutbildning.
Livskompass_Livheim_2013_Enkel_A4
Livskompass_Livheim_2013_Rubriker_A4
Här finns instruktioner om hur man gör en egen Livskompass. De här instruktionerna är gjorda till den livskompassen som finns nedanför och som heter “Enkel Livskompass”.
Att göra sin egen livskompass.
Här kan du ladda ner en “enkel livskompass”.
Det här är en förenklad Livskompass ur tidningen City. Den är förmodligen enklast att använda om man inte gått kursen “ACT – Att hantera stress och främja hälsa”.
Enkel Livskompass ur tidningen City
Det här är en Livskompass skapad av psykologen Magnus Johansson. Den är detaljerad och lättanvänd.
Ladda ner en Detaljerad livskompass.
Det här är en av de två Livskompasser som använts tidigare i kursen “ACT – Att hantera stress och främja hälsa”. Den är bra på sä sätt att den har gott om plats att skriva in vad man vill ska finnas med i sitt liv. Här finns även en ifylld Livskompass som ett exempel för att få en bild av hur det kan se ut. Kom ihåg det finns ingenting som “rätta” värderingar. Man bestämmer helt själv vad man vill ska finnas med.
Enkel livskompass
Enkel livskompass (ifylld, ett exempel)
Det här är den andra Livskompassen som använts i kursen tidigare. Den är bra för att undersöka hur mycket “livsutrymme” man gett sig själv, till exempel den senaste veckan. Ladda ner livskompass med pilar.
Sex livskompasser på två sidor för att kolla vilken balans och livsutrymme man gett sig själv på sistone.
Ladda ner sex livskompasser på två sidor.