Media om detta ACT-gruppformat

Här finns tidningsartiklar och andra inslag om “ACT – att hantera stress och främja hälsa”.
Här finns även andra artiklar och inslag som Fredrik Livheim har medverkat i.

Maj 2024, poddavsnitt med Fredrik Livheim i “Konsten att lyssna” 
“Vi har pratat om konsten att lyssna på sig själv, på varandra, på planeten och hur lyssnande och samarbete kanske är en av de viktigaste förutsättningarna för vi ska kunna lösa de globala hot vi står inför.Till detta samtal har jag bjudit in Fredrik Livheim som är medicine doktor och legitimerad psykolog. Han forskar på ACT-gruppbehandlingar på Karolinska Institutet. I vårt samtal får du reda på vad ACT är och hur det kan hjälpa dig i ditt liv. Vi pratar psykisk ohälsa, gåshud och hur ett djupare lyssnade kan förbättra våra liv och våra relationer. Det handlar om att lyssna i det lilla och i det stora och hur vi kan närma oss vår omvärld och oss själva med öppet hjärta.Jag är så glad för att Fredrik ville vara med och i vårt viktiga och varma samtal delar han med sig av sin rika erfarenhet, sin forskning och sina kloka tankar.”
Här kan du lyssna på avsnittet på Spotify

Februari 2024, Artikel i Aftonbladet om varför sjukskrivningar av stress ökar och vad göra. 
Liisa Aus intervjuar hon forskaren Fredrik Livheim och professor Kristina Holmgren kring vad detta kan bero på och vad man kan göra åt det.
Februari 2024, avsnitt med Fredrik Livheim i “Påjobbetpodden”
Vi fortsätter att utforska dimensionerna inom IDG (Inner Development Goals). Den här gången tillsammans med Fredrik Livheim, psykolog, författare och
 forskare vid Karolinska Institutet.

Maria Göthe och Fredrik utforskar vikten av att acceptera och förbinda sig med våra tankar, känslor och erfarenheter, och att hantera vår inre kritiker och vänliga röst. De diskuterar hur det kan gynna hållbarhet, välmående och hälsa på arbetsplatsen, samt verklig självmedvetenhet.Du får ta del av en inspirerande resa genom våra inre landskap och får verktyg för att skapa positiv förändring både på jobbet och i livet. Följ med när vi utforskar den inre världen och lär oss att omfamna och förändra våra tankar för en mer meningsfull arbetsmiljö!
Avsnittet hittar du där poddar finns, här tre direktlänkar:
ACT – från acceptans till förändring på jobbet
Här finns länk till avsnittet på Linkedin, här finns relevanta länkar till saker som nämns i avsnittet i kommentarsfältet
January 2024, IDGs, Acceptance and Resilience with Fredrik Livheim in “IDGs Plus podcast
In this episode we delve into Inner Development through the lens of acceptance and presence. We explore the concept of acceptance and the role it plays in navigating uncertainty and stress and also highlight the need for creating sound contexts and environments to support human flourishing.
 
We apologise for the not perfect quality sound. We are working on improving it! Absolutely made with love.

December 2023, Fredrik Livheim medverkar i facktidningen Kollega
Fredrik Livheim och Töres Theorell om varför stressrelaterade sjukskrivningar ökar i Sverige.
Experter: Därför är svenskar så stressade

Juni 2023, Fredrik Livheim medverkar i Modern Psykologi, 4-5 / 2023
Artikeln “Du kan ha fel”, av Sara Hammarkrantz, handlar om intellektuell ödmjukhet.
Du kan ha fel

Mars 2023, Fredrik Livheim talar på “Råd för framtiden”
Fredrik talade på “Råd för framtiden”, (Brottsförebyggande rådets kongress) om hur ACT är relevant för att hjälpa unga.

I filmen som finns under rubriken “Så, vad gör vi nu? Åtgärder” talar först Martin Forster 15 minuter om Komet, sedan talar Fredrik 15 minuter om psykisk ohälsa, existentiella hot och ACT.
Fredriks pass börjar där räknaren säger att det är 22 minuter kvar (5e filmen ner på sidan):
Här text ur programmet:
Så, vad gör vi nu? Åtgärder
Åtgärder för att förebygga brott bör, så långt det går, vara beprövade. Annars finns risken att vi sätter in åtgärder som inte fungerar eller som är skadliga. Förebyggande åtgärder riktade till barn och unga är ett område som är väl beforskat.
Under denna session presenteras två metoder riktade till barn och unga:
Komet (Kommunikationsmetod), en metod för att hjälpa unga som lätt hamnar i bråk och konflikter genom att utbilda föräldrar och lärare, och
ACT (Acceptance and Commitment Therapy/Training), en metod för att främja psykisk hälsa, resiliens och för att förebygga psykisk ohälsa.
Charlotta Gustafsson, biträdande enhetschef, Brottsförebyggande rådet (Brå).
Fredrik Livheim, legitimerad psykolog, medicine doktor, peer-reviewed ACT-trainer.
Martin Forster, legitimerad psykolog och fil dr. i psykologi, Karolinska institutet.

Februari 2023, Intervju med elever, tre gymnasielärare och Fredrik Livheim kring att de ger gruppformatet “ACT – att hantera stress och främja hälsa” på gymnasiet.
Artikeln är publicerad i tidningen Elevhälsa, nummer 1, 2023. Gymnasieläraren Sofia Fransson avslutar med orden “- Sättet att jobba har verkligen tillfört mycket. Jag vill tro att det väcker tankar – och det är roligt att diskutera livsfrågor med eleverna”.
Träningen ska ge rätt kurs i livet

December 2021, Fredrik Livheim i samarbete med Tim Bergling Foundation och TikTok
I samband med konserten “For A Better Day” i Avicii Arena gjorde vi ett inslag “Psykologen svarar på frågor om Psykisk hälsa”. På totalt tre minuter svarar Fredrik på de tre frågorna:
  • Vad är psykisk ohälsa?
  • Vem kan drabbas av psykisk ohälsa?
  • Vad kan jag göra om jag mår dåligt?

Här svarar Fredrik på alla tre frågor:

Vad är psykisk ohälsa?

Vem kan drabbas av psykisk ohälsa?

Vad kan jag göra om jag mår dåligt?

Maj 2021, Fredrik medverkar i podcasten “Hälsa för ohälsosamma” med David Eberhard
“Hur har svenskarna hanterat sitt liv som in- och nedstängda? Vissa har gått ut i skogen och andra har opererat bort dubbelhakor och rynkor. Veckans avsnitt gästas av Fredrik Livheim för att diskutera framgångsrika mentala strategier för överlevnad.”
Hälsa för ohälsosamma – avsnitt 61

Januari 2021, Svenska Dagbladet: ”Appen en Wikipedia för psykiskt välmående”
En artikel i SvD om den ideella stiftelsen 29k.org och hur våra kurser gör evidensbaserade verktyg för psykisk hälsa tillgängliga för alla, gratis. En intervju med chef psykologen Fredrik Livheim & VD för stiftelsen Erik Fernholm. Om du känner någon som behöver stöd vid stress, ångest, ensamhet eller vill skapa mer självmedkänsla kan du gärna rekommendera denna plattform.

Länk till artikel på nätet (man behöver logga in på SvD):
Januari 2021, Svenska Dagbladet: “Hannah, 30: Jag har lärt mig att se skillnad på ”gnällig” och ”sårbar” nu”
Kan verkligen en app förändra ens liv – på riktigt? Det är frågan många ställer när de hör vad vi jobbar med på 29k. 29k är på framsidan av SvD med uppslag där Hannah Boman berättar om hur de evidensbaserade verktygen i appen påverkade henne och hur det mellanmänskliga stödet från andra deltagare var avgörande.
Länk till artikel på nätet (man behöver logga in på SvD):
Januari 2021, Aftonbladet: “Så hanterar du stress och kriser i oroliga tider”
Fredrik Livheim ger tips för hur hantera stress och livet i oroliga tider. Medverkar i en artikel i Aftonbladet 11 Januari.
Länk till artikel på nätet:
November 2020, Vår ACT-kurs integrerad i digitala plattformen och ideella stiftelsen 29k.org

Den 9e November 2020 släppte vi via 29k.org vårt digitala program “Hantera stress” för alla 270 000 myndighetsanställda i Sverige.

Här kort film på 2.5 minuter som presenterar det projektet.
Hantera stress
Fredrik Livheim är forsknings- och innehållsstrateg på 29k och har under senaste året tillsammans med den ideella stiftelsen 29k byggt ett digitalt program för Partsrådet Hållbart arbetsliv baserat på vårt ACT-gruppformat. Detta erbjuds nu alla 270 000 myndighetsanställda (Universitet, Regering, Folkhälsomyndigheten, Polisen m.fl).Fredrik Livheim presentera programmet tillsammans med Partrådet för 105 svenska myndigheter på en och samma gång på ett lunch-webbinaruim den 9e November 2020.Vill man kolla på webbinariet så finns det här (45 min):
Webbinarie

April 2020, Fredrik Livheim blir intervjuad om stress och hopp under Corona-pandemin i Svenska Dagbladet.
Coronastressen kan vändas till hopp

Februari 2020, Fredrik Livheim och Petra Brask blir intervjuade i tidningen Chef nr 1 2020 om hur man kan få ihop “livspusslet” utifrån en stor undersökning där 1400 chefer svarar på hur det ser ut för dem.
Balans på slak lina

Januari 2020, Fredrik Livheim blir intervjuad i Modern Psykologi nr 1 2020 om att hitta sitt kall. “Att ha en syssla som känns meningsfull ända in i själ och hjärta ger livet extra färg. Men hur hittar man sitt kall?”.
Finn din väg

April 2019, Fredrik Livheim i podden Meditera mera om ACT och meditation och stress.
Fredrik Livheim om meditation och stress – Breath in

Mars 2019, Fredrik Livheim berättar om resultaten i sin doktorsavhandling i Skolporten.
Minskad stress, depression och ångest hos elever med ACT-behandling

Mars 2019, Fredrik Livheim i nyheterna via Vetenskapsradion om en ny, spännande studie där man ser att kombinationen Acceptans + Mindfulness minskar ensamhet samt ökar social kontakter hos personer som lider av ensamhet. Här är inslaget (2 minuter):
Mindfulness kan minska ensamhet

Februari 2019, Fredrik Livheims doktorsavhandling är nu publicerad och godkänd
Fredagen den 15e februari 2019 disputerade Fredrik vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet. Fredrik och avhandlingen blev godkända och Fredrik fick titeln medicine doktor (PhD på engelska).

Här nedan kan du gratis och enkelt ladda ner Fredriks doktorsavhandling om ACT. Avhandlingen innehåller bland annat en uppdaterad översikt över ökningar av psykisk ohälsa bland unga, risk- och skyddsfaktorer för psykisk ohälsa, ett förslag på en bättre modell av indelning av psykisk hälsa  och psykisk ohälsa (jämfört med diagnoser), beskrivning av stress och depression, det vill säga; vad är detta?, hur vanligt?, vad säger forskning kan hjälpa? Samt sammanfattning av de tre studier som ingår i Fredriks avhandling och förslag på vad vi kan göra framöver för att hjälpa unga. Avhandlingen är på engelska.
ACT treatment for youth : a contextual behavioral approach

Vill du läsa en sammanfattning på svenska finns det på sidorna 4-5 i detta dokument:
Svensk sammanfattning av Fredrik Livheims avhandling

November 2018, Fredrik Livheim medverkade i Podden Barnpsykologerna och talade om unga och stress. Avsnitten är 23 minuter.
Avsnitt 25: Stress

2018, Daniel Ek pratar om Acceptans i Tidningen Pax, nr 3, 2018.
Att lära sig acceptera det som inte går att förändra

Mars, 2018, Fredrik Livheim intervjuas i tidningen Medicinsk vetenskap i serien “Tre forskare om stresshantering”.
Livsomställningar tar kraft (pdf)

Februari, 2018, Fredrik Livheim intervjuas i tre avsnitt av podden Stresskolan.
23. ACT-Stressprogram del 1 av 3, “I dagens första avsnitt så pratar vi om lite allt möjligt härligt gällande stress.”
23. ACT-Stressprogram del 2 av 3, “I dagens avsnitt berättar Fredrik Livheim om att göra något åt det vi kan göra något åt samt mindfulness.”
23. ACT-Stressprogram del 3 av 3, “I del tre av tre med Fredrik Livheim så pratar vi om kommunikation, relationer, förhållningssätt till en själv samt generella råd och resurser gällande stress.”

November, 2017, Artikel i Metro där Fredrik Livheim ger tips för stress.
Ta kroppens signaler på allvar (länk)
Ta kroppens signaler på allvar (jpg)

Oktober, 2017, Fredrik Livheim ger en intervju i Göteborgsposten och ger tips för att handskas med och förebygga stress.
Så prioriterar du det viktiga i livet

September, 2017, videoinspelning från intervju med Fredrik Livheim under Bokmässan i Göteborg 2017.
Tid att leva – med mindre stress och mer närvaro

September, 2017, Daniel Ek ger en intervju om stress och boken Tid att leva i tidningen Kurera.
ACT – acceptans som redskap att hantera stress

April, 2017, Fredrik Livheim ger tre tips på hur man kan vara mindre stressad i trafiken i TV4 Nyhetsmorgon.
3 tips för att inte bli förbannad i bilkön

April, 2017, Fredrik Livheim blir intervjuad i TV4 Nyhetsmorgon om boken Tid att leva, som han skrivit tillsammans med Daniel Ek och Björn Hedensjö.
Efter stressen – återfå kontrollen på 10 veckor

Februari, 2017, Intervju med Fredrik Livheim för TT om stress och om boken Tid att leva. Artikeln publicerades i ett flertal svenska dagstidningar, bland annat Piteå-Tidningen.
Bemästra stressen bättre

Januari, 2017, Intervju med Fredrik Livheim i Dagens Nyheter om stress och om boken Tid att leva.
Acceptans ett verktyg för att hantera stressen (nätutskrift)
Acceptans ett verktyg för att hantera stressen (skanning från papperstidningen)

September, 2016, I denna artikel i Dagens industri av Björn Hedensjö berättar Fredrik Livheim hur man kan förhålla sig till stress i arbetslivet.
Mota jobbstress med nya vanor

September, 2016, Daniel Ek pratar i den här artikeln i Platsjournalen om ACT och stress.
Hantera stress med ACT

Februari, 2016, Fredrik Livheim pratar i den här artikeln i Dagens Industri om vikten av fungerande sociala relationer för den psykiska och fysiska hälsan.
Hälsosamt att jobba på relationerna

December, 2015, Fredrik Livheim medverkar i den här artikeln om ACT för att förebygga stress i tidningen “Kvinnors hälsa” som kom med Dagens nyheter 4 december 2015.
Använd ACT till att förebygga och minska stress i ditt liv

November, 2015, artikel på svt.se om hur Haparandas ungdomar mår bättre efter att de fått vårt gruppformat på gymnasiet.
Haparandas unga mår bättre

Oktober, 2015, Fredrik Livheim spelade in ett par filmer för UR då ungdomar och lärare efterfrågar mer tips och hjälp kring stress.
Fredrik Livheim talar om stress:
Varför blir vi stressade?
Fredrik Livheim talar om sömn:
Sömn och träning minskar stressen

Oktober, 2015, Artikel i DN om ett digitalt stressprogram som vi har varit med och utvecklat.
Digital vägledning ska hjälpa stressade att ta kontrollen
För att komma direkt till stressprogrammet klicka på länken:
www.papilly.com

Maj, 2015, Fredrik Livheim medverkar i den här artikeln om ACT och stress i tidningen Chef.
Bli medveten om vem du vill vara

Mars 2015, Artikel i Mitt i Västerort om ungdomsmottagning som håller våra kurser.
Ungdomar får hjälp att hantera stressen

Mars 2015, Artikel i tidningen Psykisk Hälsa om ACT som gruppbehandling.
ACT-metoden i grupp

Februari 2015, Fredrik Livheim medverkar i Nyhetsmorgon TV4 den 5:e februari och talar om ACT och om stress.
Psykologen: All stress är inte farlig

Januari 2015, Artikel i NSD om Fredrik Livheims föreläsning i Haparanda.
Stress och psykisk ohälsa ökar

September 2014, Fredrik Livheim medverkar i den här artikeln som handlar allmänt om ACT. Artikeln publicerades i bilagan “Psykisk hälsa” som skickades ut som inlaga i Svenska Dagbladet 2014 09 26.
Få rätsida på livet med hjälp av ACT

Juni 2014, Ny terapi för unga brottslingar minskar stress
Här finns ett reportage från Rapport (SVT) om den studie vi genomför med ungdomar som slutenvårdas.
Reportaget sändes 2 juni 2014. Klicka på länken för att komma till inslaget.
Ny behandlingsmetod ska minska brottslighet

December 2013, Fredrik Livheim medverkar i en intervju om hur man kan hantera stress i tidningen Hälsa (Nr 12. 2013). Tipsen bygger på ACT, och delar av det som berörs när man jobbar med  ”ACT – att hantera stress och främja hälsa”. Klicka på länken för att läsa artikeln (3 sidor).
Hitta lugnet igen med ACT

November 2013, Psykologen Liria Ortiz som är Dagens Nyheters expert i frågor som rör psykologi svarar här en läsare som vill ha hjälp med att hantera sin prestationsångest. Liria Ortiz har gått vår utbildning i ”ACT – att hantera stress och främja hälsa” och svaren är helt i linje med vad vi lär ut till våra gruppdeltagare. Klicka på länken för att läsa artikeln (3 sidor).
Ortiz i DN – Hur hantera prestationsångest

Februari 2013, Fredrik Livheim medverkar i den här artikeln som handlar om RFT (Relational Frame Theory) och om att göra vad man tycker är viktigt.
ACT i Modern Psykologi

December 2012, Fredrik Livheim blir intervjuad om stress av JoAnne Dahl i podcasten ACT: Taking Hurt to Hope.
ACT: Taking Hurt to Hope – Struggling with Stress

September 2012, SiS presenterar studien, där vi prövar ACT som behandlingsmetod för ungdomar, på internationell konferens. Klicka på länken för att läsa pressreleasen (2 sidor).
SiS ACT

Januari 2012, pressrelease om studien som vi genomför på SiS ungdomshem. Klicka på länken för att läsa pressreleasen (2 sidor).
ACT inom SiS

September 2011, Fredrik Livheim medverkar i en intervju om mod i tidningen Amelia. Tipsen bygger på ACT, och delar av det som berörs jobbar man med i ”ACT – att hantera stress och främja hälsa”. Klicka på länken för att läsa artikeln (5 sidor).
Maxa din modighet

Maj 2011, artikel i Ljusdals-Posten om vårt ACT-gruppformat som används vid psykosociala enheten vid Ljusdals sjukhus. Klicka på länken för att läsa artikeln (2 sidor).
Sjuka i Ljusdal lär sig tänka friskt

2011, Artikel i Beteendeterapeuten om studien som genomfördes på lärare. Klicka på länken för att läsa artikeln (2 sidor).
ACT.Beteendeterapeuten
Klicka på länken nedan om du vill ladda hem hela studien (51 sidor)
ACT för lärare 2010

November 2010
, Två skolkuratorer intervjuades i Dagens Nyheter om stress och psykisk ohälsa på gymnasiet. Kuratorerna har gått gruppledarutbildning i detta gruppformat av ACT och ger konkreta tips som delvis bygger på innehållet i denna ACT-behandling/kurs. Klicka på länken för att läsa artikeln (2 sidor)
“Skolkuratorer: Stress hör livet till”

Augusti 2010, En tidningsartikel i Dagens Nyheter beskriver ACT-gruppbehandling med en reviderad manual som vi utvecklar för ungdomar som vårdas inom via Statens Institutionsstyrelse (SiS). Ungdomar som fått behandlingen intervjuas också. Klicka på länken för att läsa artikeln (2 sidor)
“Ungdomar lär sig ta makten över sitt liv”

Maj 2009, Ett stort uppslag i Aftonbladet om just detta gruppformat av ACT. Klicka på länken nedan för att ladda hem artikeln (4 sidor).
“Lindra din ångest med ny succémetod”.

Maj 2009, Denna kurs har testats med goda resultat för 106 socialsekreterare anställda inom Stockholms stad. Tidningen Dagens Nyheter sammanfattar resultaten. Klicka på länken för att läsa artikeln (1 sida).
Ny terapi motverkar socialsekreterares stress

Maj 2009, Två gruppledare som fått utbildning i ”ACT -Att hantera stress och främja hälsa” berättar om sina tankar i tidningen ”Det goda livet”. Klicka på länken nedan för att ladda hem artikeln (2 sidor)
”Att bli sin egen bästa vän”

Augusti 2006 skrev TT en artikel om studierna vi gjort i Uppsala på 230 gymnasieelever. Behandlingarna genomfördes 2004 och en oberoende 2-års uppföljning genomfördes 2006. Artikeln gick ut via TT och publicerades bland annat i Länstidningen.
Klicka på länken nedan för att ladda hem artikeln (3 sidor)
Artikel från TT

Juli 2007 gjorde Centrum för folkhälsa en bilaga i tidningen City. Bilagan var riktad till unga vuxna.
Intervju i City

Hösten 2006, Närkontakt – Om tonåringar och föräldraskap
Detta är en broschyr om föräldraskap om man är tonårsförälder. Broschyren är skriven av författaren Anna Toss och psykolog Fredrik Livheim och ligger nära föräldraträningsprogrammet “Komet för föräldrar till ungdomar 12-18 år”.
Denna broschyr skickades ut till alla 65 000 tonårsföräldrar i Stockholms län hösten 2006. Utvärderingar från 1000 föräldrar visade att de uppskattade broschyren väldigt mycket.

Klicka på länken nedan för att ladda hem broschyren (24 sidor)
Närkontakt – Om tonåringar och föräldraskap