ONLINE – hösten 2024

Gruppledarutbildning online höstterminen 2024

bild.png

Under hösten 2024 genomför Sjuhärads Samordningsförbund en gruppledarutbildning i metoden “ACT – Att hantera stress och främja” hälsa inom samordningsförbundets nya projekt VILJA (www.sjusam.se/vilja).

Utbildningen är främst riktad till personal inom kommunerna i Sjuhärad, men det finns även ett fåtal platser för andra.

Om metoden “ACT – Att hantera stress och främja”
“ACT – Att hantera stress och främja” är en kurs som ges i gruppformat. Kursen ges oftast som fyra träffar som är tre timmar vardera.

De som går kursen får lära sig hantera stress och skapa sig ett liv som ligger mer i linje med vad man själv tycker är viktigt. Resultat från ett 10-tal  vetenskapligt
publicerade studier visar att kursen bland annat minskar stress, depression, ångest och främjar psykisk hälsa.

Innehållet i kursen finns även i en självhjälpsbok med titeln “Tid att leva“. I en nyligen vetenskapligt publicerad artikel visar det sig att läsa boken också ger fina effekter gällande minskad stress, depression, ångest och främjande av psykisk hälsa.

Om gruppledarutbildningen
Under utbildningen till att bli gruppledare i metoden får du bland annat tillgång till en manual på 300 sidor, fyra heldagars utbildning, powerpointpresentationer, filmer, samtalskort, ACT-online och annat
material för att hålla en varierad och engagerande kurs.
En av de mest uppskattade delarna av utbildningen är att du, samtidigt som du går utbildningen, håller i en egen kurs. Det gör att du får tillfälle att omsätta dina kunskaper direkt och på så vis lär dig metoden på en gång.

Allmän information om gruppledarutbildningen 
Om du vill veta lite mer om vår gruppledarutbildning kan du läsa informationen på följande länk:
Allmän information om gruppledarutbildningen

Praktisk information för dig som överväger att gå vår ACT-gruppledarutbildning
Om du vill veta mer om utbildningsdagar och hur utbildningen är upplagd så finns all information här nedanför.

Det är önskvärt om den sökande har en avslutad högskoleutbildning mot ett människoinriktat yrke, till exempel psykolog, socionom, ”steg-1-terapeut”, personalvetare, lärare eller liknande.

Översikt och datum
Klicka på länken nedanför för mer information, där finns utbildningsdagar, utbildningens innehåll och form. Denna läser du igenom ordentligt innan du anmäler sig.
Översikt utbildning “ACT- att hantera stress och främja hälsa” hösten 2024

Anmälningsformulär
Här hittar du anmälningsformulär till höstens onlineutbildning.  Första utbildningsdagen planeras till onsdag 25 september. Sista anmälningsdag: Fredag 23 augusti 2024, därefter ges platser i mån av utrymme.
Anmälningsformulär för gruppledare

Kursen fungerar även bra för vuxna, ska ni ge den för era kollegor?
I en välgjord randomiserad, kontrollerad studie på 106 stressade socialsekreterare inom Stockholms stad ser vi att just detta gruppformat ”ACT – att hantera stress och främja hälsa” fungerar väldigt bra även för vuxna. Och i denna studie gavs ACT-interventionen av behandlare som inte tidigare kunde ACT, utan bara gått vår utbildning. Därför brukar vi rekommendera att man håller sin första kurs för intresserade kollegor. Dels fungerar detta som personalvård, men det underlättar även det dagliga arbetet när dina kollegor vet vad denna kurs handlar om. En bit ner på denna sida finns en sammanfattning av studien samt möjlighet att ladda hem den i fullängd:
ACT för socialsekreterare

Vad tycker de som redan gått gruppledarutbildningen?
Här kan kan du läsa vilket betyg deltagarna ger kursen samt kommentarer:
Deltagarnas utvärdering av gruppledarutbildningen

Övrig information
I tidningen “Det goda livet″ finns en intervju med två personer som gått denna ACT-gruppledarutbildning. Via länken nedan kommer du till artikeln (2 sidor)
“Att bli sin egen bästa vän”

Här finns ett klipp från Nyhetsmorgon i TV4 där leg. psykolog Fredrik Livheim som tagit fram detta ACT-gruppformat talar mer allmänt om stress och ACT.
“All stress är inte farlig”

Via denna sida hittar du andra intervjuer som handlar om våra ACT-utbildningar, eller där Fredrik Livheim talar om ACT i olika sammanhang.
Media om detta gruppformat